Ook ZZP’er kan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als ondernemer anno nu kun je er niet meer omheen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), duurzaamheid, klimaatneutraal… een beetje ondernemer is ermee bezig. Maar hoe onderneem je als zzp’er maatschappelijk verantwoord? Duurzaam is niet zo moeilijk.. papier en plastic scheiden, fair trade koffie, gerecycled papier. Wat je thuis doet kan ook op de zaak. Maar maatschappelijk verantwoord…? Nancy de Bruin van kleurkleur bedacht dé oplossing. Zij doneert een euro per gefactureerd uur aan Stichting Metakids. En brengt via haar netwerk dit goede doel onder de aandacht.

Ondernemen anno nu
Nederlanders vinden dat ondernemingen zich onmaatschappelijk gedragen, zo stond laatst in het Haarlems Dagblad. Tweeduizend mensen vulden een enquête in over de bijdragen van de dertig grootste bedrijven van Nederland aan onze gezondheid, natuur, milieu en welvaart (onderzoek uitgevoerd in opdracht van SE Consultancy). De bedrijven kregen een 5,4. Niet bepaald een score om trots op te zijn. En kennelijk verwacht het publiek meer van ondernemend Nederland.

Het callimero-effect
“Zelf had ik last van het Calimero-effect. Ik dacht dat ik als startend bedrijf niet interessant zou zijn voor het betere MVO-werk. Niets bleek minder waar. Het goede doel van mijn keuze reageerde bijzonder enthousiast. Niet alleen omdat ik financieel wilde bijdragen, maar vooral omdat ik als ondernemer een enorm netwerk heb. En dat netwerk wordt via mijn uitingen op mijn website, via emails, nieuwsbrief en blogs en tijdens netwerkbijeenkomsten gewezen op het bestaan van ‘mijn’ goede doel; Metakids”: vertelt Nancy de Bruin, woonstyliste van kleurkleur.

Metakids
Metakids is een stichting die meer onderzoek wil laten doen naar stofwisselingsziekten. Voor kinderen met een stofwisselingsziekte moeten behandelingen komen, zodat zij in de toekomst niet meer ziek hoeven zijn. Ook moet de kwaliteit van leven van zieke kinderen verbeterd worden. Daarnaast wil Metakids door voorlichting meer bekendheid geven aan stofwisselingsziekten.

Twee vliegen in een klap
“In overleg met Metakids heb ik gekozen voor het doneren van een euro per gefactureerd uur”, vertelt Nancy. En dat is natuurlijk een constructie die voor iedere zzp’er geschikt is. “Het zou mooi zijn als meer ondernemers dit doen”, vindt Marike Groenendijk van Metakids. “Jaarlijks overlijden in Nederland meer kinderen aan een stofwisselingsziekte dan aan kanker. Onderzoek is echt nodig. Als meer ondernemers ons gaan steunen slaan we twee vliegen in één klap.. we krijgen meer bekendheid én er kan meer onderzoek worden gedaan”, aldus Marike Groenendijk van Metakids.

Makkelijker dan dan je denkt
Je kiest een goed doel en de bijdrage die je wilt doen, zet een stukje tekst op je website en eventueel een link naar je goede doel in de handtekening van je email.. en je bent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer. Zo simpel is het. “Ik stond er verbaasd van hoe veel mensen er op reageerden”, aldus Nancy. “Er zijn zelfs een aantal andere zzp’ers die het idee hebben overgenomen.” En daar gaat ‘t natuurlijk om!
——————————————————————

Stofwisselingsziekten is een verzamelnaam voor ruim 600 verschillende erfelijke ziekten. Elk jaar worden er in Nederland 800 kinderen geboren met een stofwisselingsziekte. Omdat er voor deze ziekten nog geen behandelingen zijn overlijdt twee derde van deze kinderen voordat zij 18 jaar zijn. Dat betekent dat er jaarlijks meer kinderen overlijden aan een stofwisselingsziekte dan aan kanker.
http://www.metakids.nl

kleurkleur wordt geleid door Nancy de Bruin. Nancy heeft vanaf de jaren ’90 in diverse bedrijven gewerkt als styliste en interieuradviseur. Gedurende de jaren kwamen steeds meer mensen bij haar voor interieuradvies. Zo ontstond in 2008 kleurkleur.
http://www.kleurkleur.nl

Nancy de Bruin van kleurkleur

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: